Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:211, Did:0, useCase: 3


Pamodini sevī pavāra un gardēža talantu!

Izdevniecības JUMAVA izdotā veselīgā uztura pavārgrāmata „Gardēdis” galvenokārt domāta bērniem un jauniešiem, kuriem šķiet, ka tas ir laikietilpīgs un sarežģīts process, ka tas vairāk piedien mammai, tētim, vecmāmiņai vai krustmātei. Taču tā noteikti sniegs ierosmi un uzmundrinājumu ēst gatavošanā arī pieaugušajiem. Grāmatas autores pierāda, ka veselīgu brokastu, pusdienu un vakariņu laiks var tikt sagaidīts un pavadīts jautri un aizraujoši arī bez vecāku klātbūtnes, gatavojot dažnedažādus ēdienus, kuriem autores ir piedāvājušas neierastus nosaukumus, kas ēst gatavošanas procesu padara vēl radošāku. Atliek tik minēt, ko autores paslēpušas aiz nodaļu nosaukumiem “Oliņ, boliņ”, “Uzkod, uzkod, palecies!”, “Ko var sasiet, atsiet un apēst?”.

Receptes ir sastādījusi uztura zinātniece, un paši bērni, gan puikas, gan meitenes, tās ir izmēģinājuši, iesaistoties grāmatas tapšanā. Taču tas nav tikai vienkāršs recepšu krājums. Te atradīsiet atziņas par veselīgu uzturu un atbildes uz dažādiem jautājumiem: “Kāpēc putra patīk tavam vēderam?”, “Kāpēc svaigi dārzeņi un lapas jāēd arī cilvēkiem?”, „Vai olas var izvārīt arī bez čaumalas?” ”Cik ilgi kurš dārzenis jāvāra?”. Un, protams, viltībiņas vecākiem — “Kā panākt, lai bērns pagaršo visu?”

Visbeidzot- šī pavārgrāmata noderēs ne tikai bērniem, bet visu vecumu pavāriem, kuri vēlas iemācīties pagatavot vienkāršus, garšīgus un reizē veselīgus ēdienus. Grāmatā atradīsiet idejas, kā rīkot svētkus, kā klāt galdu, maltīti pārvēršot jautrā un aizraujošā piedzīvojumā, kā novērst katastrofu virtuvē, ja pavāram samisējas... “Gardēdis” sniedz praktiskus padomus virtuves higiēnas jautājumos, kā arī ieteikumus, kā prātīgāk uzglabāt pārtiku pārgājienos vai netradicionālās situācijās. Mazā virtuves vārdnīca grāmatas beigās palīdzēs saprast gan vienkāršākus, gan sarežģītākus virtuves terminus un vārdus.

Grāmatu veidojušas “Veselības centra 4” uztura zinātniece Guna Rijkure un sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Apine.

Ilze Apine sabiedrisko attiecību speciāliste, pavārgrāmatas „Gardēdis” autore:

„Rakstot grāmatu, centos dalīties savā personīgajā pieredzē, jo bērnu ēšanas problēmas skar visus vecākus: vai nu bērni neēd vispār vai ēd par daudz... Bērns ēdienu uztver kā bildi, stāstu, tāpēc saku no sirds- ēdiena izskatam ir nozīme! Ja vēlies, lai kaut trešdaļu no ēdiena mazulis apēd, liec lietā fantāziju- sāc ar burtu dejām un beidz ar kuģu salidojumu uz šķīvja… Attieksme pret ēdienu gan īsti mainījās, kad pasaulē ienāca mans mazulis. Kopā ar bērnu izgaršoju to, ko nekad pati iepriekš nebiju baudījusi. Es biju no tām mammām, kas tiešām “mocīja” bērnu ar dažnedažādiem dārzeņiem, garšaugiem, dabīgām sulām un vienmēr “ aizmirsās” dzērienam piemest cukuru un ēdienam- sāli. Ja godīgi- bērns nemaz nejutās aizvainots. Jo ātrāk bērnu pieradina pie dažādām veselīgām garšām, jo lielāka iespēja, ka viņš ne tikai šos labumus vēlāk ēdīs ar gardu muti, bet arī izaugs vesels un stiprs. Lai izdodas!”

Guna Rijkure, uztura zinātniece, pavārgrāmatas „Gardēdis” autore:

„Grāmatas ideja radās izpētot bērnu pavārgrāmatu tirgu Latvijā un secinot, ka vai nu tās ir skaistas ēdienu recepšu bilžu grāmatas vai tulkoti ārzemju autoru recepšu krājumi. Nolēmām radīt ērti lietojamu, Latvijā izmēģinātu, Latvijas ģimenei garšojošu, receptēs iekļaujot pārsvarā mūsu platuma grādos sastopamos produktus. Taču pats galvenais- tā ir veselīga uztura bērnu pavārgrāmata. Vēlētos aicināt nedzīvot pēc principa: kāds esmu piedzimis, tāds visu mūžu nodzīvošu, un tas nekas, ka lieki pārdesmit vai vēl vairāk kilogramu! Ar svaru nav saistāms tikai ķermeņa vizuālais skaistums, bet arī veselība, tādēļ ļoti būtiski jau mazotnē uzzināt veselīga uztura pamatprincipus, kas kļūtu par neatsveramu ieguldījumu bērna pilnvērtīgas augšanas un attīstības procesā.”

Lai izdodas atklāt garšu pasauli, apjautīs sevī pavāru un kļūs par gardēdi!